X

Avantajele traiului langa parcul Dendrariu

Parcul Dendrarium este situat în partea de vest a Chişinăului, în valea râulețului Durleşti, între străzile I. Creangă, V. Lupu, E. Сoca şi A. Şciusev. Stilul arhitectural şi de planificare al Dendrariului – este unul de peisaj cu elemente nesemnificative de peisaj regulat. La Dendrarium sînt prezentate mai mult de o mie de tipuri şi forme de plante lemnoase pe o suprafață de 78 de hectare.

Primul lucru, care uimeşte persoana care a intrat aici pentru prima oară – este senzaţia că e nemărginit. Dacă te plimbi de-a lungul gardului parcului în afara acestuia, niciodată nu veţi putea simţi acest lucru. Iar după gard înaintea domniilor voastre se deschide un spaţiu vast, planificat minuţios, astfel încît vă cufundaţi imediat într-o atmosferă de pace şi armonie. Dendrariul este loc, pe care orăşenii îl preferă demult ca un loc de odihnă, plimbări. Aici puteţi întîlni mulţi excursionişti, care vin în grupuri sau individual, elevii şcolilor din apropiere, colegilor şi studenţii Universităţii Pedagogice, cu care se mărgineşte parcul, vin aici să se pregătească de examene, seminarii. Am întîlnit mai multe grupuri de turişti străini, care se plimbau pe aleile parcului, iar acest lucru nu e deloc este surprinzător, căci Parcul este atracţia capitalei noastre. Aici e întotdeauna linişte, zgomotul urban practic nu se aude pe teritoriul parcului şi începeţi să uitaţi pur şi simplu că vă aflaţi în centrul oraşului. Şi mai surprinzător este faptul că parcul nu arata ca unul artificial şi construit, este foarte organic, iar dacă nu vă place peisajul regulat al părţii sale centrale, atunci puteţi savura plăcerea unui peisaj mai „sălbatic”, priveliştea marginilor parcului, unde se pare nici nu au fost atinse de mîna omului şi totul pare foarte natural şi neexplorat.

Înviorează mult parcul lacul amplasat în unul din colţurile sale, şi mai ales râulețului Durleşti, care trece prin partea de jos a parcului, cu cîteva poduri aruncat peste el.

Parcul va servi nu doar ca priveliștea în fiecare dimineață pentru locătarii Ambasador Residence, dar și ca un loc de refugiu pentru meditație și sport.